YAŞAYAN MİRAS VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Geleneksel zeytin ve zeytinyağı kültürü insanlığın ortak mirası olma yolunda

UNESCO Somut olmayan kültürel miras sözleşmesi kapsamında değerlendirilmek üzere UNESCO’ya sunulacak “Zeytin ve Zeytinyağı Kültürü” dosyası, Türkiye ile İspanya’yı da bir araya getirdi.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin Türkiye adına icracı birimi olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, somut olmayan kültürel miras unsurlarının UNESCO aracılığı ile tüm dünyaya tanıtılmasına ve insanlığın ortak mirası olmasına yönelik çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında 2006 yılından bugüne dek 14 unsur UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kayıt edildi.  

Geleneksel zeytin yetiştiriciliği ile zeytinyağı kültürü UNESCO’ya taşınıyor.

UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listelerine en çok unsur kaydettiren ilk 10 ülke arasında bulunan Türkiye, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünün başlattığı çalışma ile zeytin ve zeytinyağı kültürünün UNESCO’ya taşınması süreciyle ilgili İspanya Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığı ile İspanya’nın başkenti Madrid’de görüşme gerçekleştirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İBİŞ ve İspanya Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığı Tarihi Mirasın Korunması Genel Direktörü Elisa de Cabo de la Vega’nın katıldığı başkent Madrid’de gerçekleştirilen toplantıda, somut olmayan kültürel mirasa yönelik iş birliği olanaklarının geliştirilmesi için bilgi paylaşımında bulunularak, çok uluslu dosya hazırlıklarının Türkiye’nin moderatörlüğünde yürütülmesi kararlaştırıldı.  

Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras alanındaki tecrübesi ve öncü rolüne vurgu yapan Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İBİŞ, dosyanın listeye ortak olarak sunulmasının birçok ideale de uygun olduğunu dile getirirken, Genel Direktör Elisa de Cabo de la Vega ise bu süreçte Türkiye’ye destek olacaklarını söyledi.



IMG_4717.jpg
IMG_4726.jpg
IMG_4735.jpg