YAŞAYAN MİRAS VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Basın Haberleri

Piri Reis ve Katip Çelebi, Amerika'yı keşfe çıkıyor

Katip Çelebi'nin 400'üncü doğum yıldönümü kutlamaları çerçevesinde "Piri Reis'ten Kâtip Çelebi'ye Osmanlı'nın Dünyaya Bakışı" konulu sergi, ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'nde açıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi ve Kaliforniya San Bernardino Eyalet Üniversitesi'nin işbirliğiyle hazırlanan serginin açılışını, Türkiye Los Angeles Başkonsolosu R. Hakan Tekin, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel ve San Bernardino Eyalet Üniversitesi Rektörü Albert R. Karnig yaptı. Daha önce İstanbul ve Ankara'da Türk tarih severlerle buluşan şimdi de ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'ne giden sergiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek veriyor. Piri Reis'ten Kâtip Çelebi'ye uzanan ve 16 ile 17'inci yüzyılları kapsayan süreçteki haritalardan yola çıkılarak hazırlanan sergi kapsamında, dijital resimleme yöntemiyle yeniden tasarlanan haritalar, geniş kitlelerin dikkatini çekecek bir şekilde, sergi mekânıyla uyum içinde sunuluyor. Sergi 19-31 Ekim tarihleri arasında Kaliforniya Eyaleti Antropoloji Müzesi'nde ziyaretçilere açık olacak.

Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM), Katip Çelebi'nin 400'üncü doğum yıldönümü kutlamaları çerçevesinde "Piri Reis'ten Kâtip Çelebi'ye Osmanlı'nın Dünyaya Bakışı" konulu sergisini ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'nde açtı. Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi'nin ortak çalışması ve Kaliforniya San Bernardino Eyalet Üniversitesi'nin işbirliğiyle hazırlanan serginin açılışını, Türkiye Los Angeles Başkonsolosu R. Hakan Tekin, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel ve San Bernardino Eyalet Üniversitesi Rektörü Albert R. Karnig yaptı.

19-31 Ekim tarihleri arasında Kaliforniya Eyaleti Antropoloji Müzesi'nde ziyaretçilere açık olacağı açıklanan serginin açılış yaptığı konuşmasında, San Bernardino Eyalet Üniversitesi Rektörü Albert R. Karnig, karşıt kültürlerin güç ve değerlerini gösteren serginin diplomatik önemine dikkat çekti. Enver Yücel ise, "Geçmişteki bu tür bilim insanları tüm dünyaya tanıtmamız gerekiyor. Bize düşen görev sürdürülebilir barış için elimizden geleni yapmak" dedi. Konuşmasında, iki üniversite arasındaki işbirliğine dikkat çeken Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Hakan Tekin de, üniversiteler arasındaki işbirliği sayesinde serginin ABD'de açıldığını söyledi.

Daha önce İstanbul ve Ankara'da Türk tarihseverlerle buluşan şimdi de ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'ne giden sergiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek veriyor. Piri Reis'ten Kâtip Çelebi'ye uzanan ve 16 ile 17'inci yüzyılları kapsayan süreçteki haritalardan yola çıkılarak hazırlanan sergi kapsamında, dijital resimleme yöntemiyle yeniden tasarlanan haritalar, geniş kitlelerin dikkatini çekecek bir şekilde, sergi mekânıyla uyum içinde sunuluyor. Ağırlıklı olarak Osmanlı dönemi haritalarının ele alındığı sergide, daha önceki döneme ait geleneksel haritalara da yer verilirken, Osmanlının haritacılık ve coğrafyadaki gelişmelerinin karşılaştırılması sağlanmaya çalışıldığı ifade edildi.

Müslüman coğrafyacıların haritalarından ve daha öncesinde Batlamyus coğrafyasından bazı örneklerle Osmanlı zamanına kadarki gelişmenin de belirginleştirilmeye çalışıldığı sergide Suud el-Niksarî, Gelibolulu Mustafa Ali, Ali Macar Reis, Ebubekir Behram Dimaşki gibi coğrafyacıların bazı eserlerine de yer verildiği belirtildi.

Serginin birçok açıdan önem taşıdığını söyleyen Türkiye Los Angeles Başkonsolosu R. Hakan Tekin, "Sergi, Osmanlı İmparatorluğunun 14-15'inci yüzyıldan 17'inci yüzyıla kadar olan dönemde dünyaya bakışını Kaliforniya'daki Amerikan toplumuna yansıtması bakımından önem taşıyor. 2009 yılı UNESCO tarafından Katip Çelebi yılı ilan edildi. Bu serginin ana teması da Katip Çelebi. 17'inci yüzyılın bir Osmanlı düşünürü bir Osmanlı yazarı olarak hem doğudaki fikirleri batılı bilim adamlarının entelektüellerin dikkatine getirmesi çünkü Katip Çelebi'nin o zaman yazdığı birçok kitap batı dillerine çevrilmişti, hem de batının birçok entelektüel açısından temel taş sayılabilecek eserlerini ya da batının kaydettiği ilerlemeleri aşamaları Osmanlı toplumunun ya da genel olarak doğu toplumunun bilgisine getirmesi o açıdan bu sergi o bakımdan onu tekrar hatırlatmak açısından bu anlamlı yılda büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel ise, "Bu sergi tabii ki çok önemli. 2009 UNESCO tarafından Katip Çelebi yılı ilan edildi. O yüzden bu sergiyi Türkiye olarak bir Türkiye Üniversitesi olarak bütün dünyaya tanıtmak arzusundayız. Onun için de ilk Kaliforniya'dan başladık sergi açmaya. Daha sonra da Amerika'nın çeşitli bölgelerinde Bostan'da, New York'ta, Washington'da, Chicago Üniversitesi'nde çeşitli yerlerde 20 noktada bu sergiyi yapmayı düşünüyoruz." dedi.

San Bernardino Eyalet Üniversitesi Rektörü Albert R. Karnig ise serginin çok farklı düzeylerde önemli olduğunu belirterek, sergi sayesinde Katip Çelebi'nin muhteşem yaratıcılığını, bilimi sanatla buluşturan tarihi kaligrafisini sunma şansı elde ettiklerini belirtti.

UNESCO tarafından 2009 yılı Uluslararası Kâtip Çelebi yılı olarak kabul edilirken, bu çerçevede Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle MEDAM işbirliğiyle bir dizi etkinlik düzenlendiği belirildi. Prof. Dr. Bekir Karlığa ve Prof. Dr. Mustafa Kaçar'ın koordinasyonunda hazırlanan etkinlikler arasında, 400. Doğum Yılında Kâtip Sempozyumu; Kâtip Çelebi Külliyatı Toplu Yayımı; Kâtip Çelebi Armağanı; Pîrî Reis'ten Kâtip Çelebi'ye Osmanlı'nın Dünyaya Bakışı Harita Sergisi ve çeşitli kurumlarda halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen halk konferanslarının bulunduğu kaydedildi.

(CİHAN)