YAŞAYAN MİRAS VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Yurtdışı Kutlama Etkinlikleri

    UNESCO’nun 3-21 Ekim 2005 tarihleri arasında Paris’te gerçekleştirdiği 33. Genel Konferansı’nda, 2007 Yılında Kutlamalarına İştirak Edeceği Yıldönümleri Listesi’nde resmi olarak ilân ettiği “Mevlânâ Celâleddîn Rûmî’nin 800. Doğum Yıldönümü” T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca dünya ölçeğinde çeşitli etkinliklerle kutlanmıştır.
İnsanlığın ortak kültürel mirasının temel yapıtaşlarından biri olan Mevlânâ Celâleddîn Rûmî’nin 800. Doğum Yıldönümü” Kutlamaları kapsamında T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2007 yılı içinde gerçekleştirilen etkinlikler vesilesiyle Türkiye esasen “Mevlânâ” ortak paydasında Medeniyetler İttifakının geliştirilmesinde önemli bir misyonu üstlenmiştir.
Bu çerçevede “Mevlânâ’nın 800. Doğum Yıldönümü” T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca dünya ölçeğinde 5 kıtada birçok şehirde planlanan etkinliklerle 2007 yılı boyunca kutlanmıştır.
2007 Mevlânâ’nın 800. Doğum Yıldönümü Kutlama etkinliklerine Türkiye’den T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra diğer kamu kurumları üst düzey bürokratları, öğretim üyeleri, edebiyat - sanat adamları ve basın mensuplarından oluşan heyetlerle iştirak edilmiştir.

 
    Açılış konuşmaları, kısa Türkiye tanıtımı görsel sunumu, Mevlânâ’nın hayatı, eserleri ve felsefesi hakkında akademisyen veya uzman tarafından verilen konferans, 28 kişilik İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu veya Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından icra edilen Mevlevî Müziği eşliğinde Semâ ve kokteylden oluşan etkinlik programlarına etkinliğin yapıldığı ülkenin üst düzey yetkilileri, bilim-edebiyat-sanat-fikir adamları ve kanaat önderlerinin davetli olarak katılmasının yanı sıra ülke halkı da büyük ilgiyle katılmıştır. Etkinlikte davetlilere Mevlânâ ve Türkiye tanıtımına ilişkin yazılı ve görsel hediyelerden oluşan özel hediye paketleri de dağıtılmıştır.