YAŞAYAN MİRAS VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
  • Neredeyim :

ŞEREF TAŞLIOVA (1938-2014)

ŞEREF TAŞLIOVA
(Âşık)
(1938-2014)

Envanter Numarası : 02.0005
Yılı: 2008

1938 yılında Ardahan'ın Gülyüzü (Pekreşen) köyünde doğan Şeref Taşlıova, küçük yaşlarda şiir yazmaya başlamış ve Doğu Anadolu âşıklık geleneğinin önemli isimlerinden Âşık Şenlik'in oğlu Âşık Kasım'a çıraklık etmiştir. Daha sonra Âşık Gülistan ve Âşık Müdami başta olmak üzere yöresindeki diğer âşıklardan da sanatını öğrenmeye devam etmiştir.

Her usta âşık gibi şiir ve hikâyecilik yönüyle de ön plana çıkan Taşlıova'nın tasnif ettiği ve halk edebiyatımıza kazandırdığı hikâyeler kültür tarihimiz açısından büyük önem taşımaktadır. 157 kadar âşık makamı bilen sanatçı, alanında önde gelen isimler arasında yer almıştır. Doğaçlama şiir kabiliyeti yüksek olan sanatçının şiirleri daha çok 5'li ve 11 'li hece ölçüsünde koşma, türkü ve destan türündedir. 15'li hece ölçüsünde divan türü şiirleri de bulunmaktadır.

Başta Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri olmak üzere yurt dışında gerçekleştirdiği çok sayıda temsille âşıklık geleneğinin tanınmasına katkıda bulunan ve alanında ödüllere layık görülen Şeref Taşlıova, 21 Eylül 2014 tarihinde vefat etmiştir.



Şeref TAŞLIOVA.jpg